Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Šta motiviše mlade?

Šta je uopšte motivacija, odakle dolazi, zbog čega nam je potrebna i gdje je pronaći ako se izgubi?

Mladi su uglavnom optimistični, idealistični, pokreću ih različite želje, plemeniti ciljevi, napredak, uspjeh, stabilnost,  ali se ponekad na putu ka ostvarenju cilja, koji god on bio, pojavi prepreka. Tada stanemo. Tada nam je potrebno nešto ili neko da nas pokrene.  To je motivacija, to je podsticaj koji dolazi od spolja, koji utiče da se fokusiramo, pokrenemo i nastavimo dalje, čak i kada to izgleda nemoguće.


 


Danas me samo državni ispit dijeli od toga da zvanično kažem da sam doktor medicine.  Prije tačno 10 godina, jedan tužan događaj mene je motivisao da se uprkos negodovanju porodice odlučim za medicinu kao svoj put. Sa druge strane, tokom studija, svaki osmijeh izlječenog pacijenta upućen onome ko ga liječi, bio je podsticaj da se što više trudim, pa da takav osmijeh jednom bude upućen i meni.


 


Tokom studija sam se trudila da što više naučim, ne zarad ocjena, već radi znanja i sigurnosti da ću biti dobar ljekar. Sa trudom, dolazi i uspjeh. Dobre ocjene se nižu, a ja pronalazim vremena i da se bavim naučnim radom, kao i da se uključim u volonterske aktivnosti koje mi donose zadovoljstvo. Pred sam kraj studija, svoje formalno obrazovanje želim da zaokružim studentskom razmenom, odnosno stručnom kliničkom praksom u inostranstvu, gdje bih vidjela  kako funkcioniše zdravstveni sistem u nekoj drugoj zemlji, da steknem nove kontakte i naravno unaprijedim do tada stečene vještine. Za mene se ovdje pojavila prepreka, finansijske prirode. Ipak kada imate jasan cilj, pitanje je trenutka kada ćete sebi stvoriti pravi put koji do cilja vodi. Manpower kompanija pokreće program stipendiranja ,,Vidimo talente skrivene u vama“ u pravom trenutku. To je prilika koju sam tražila i bez oklijevanja se prijavljujem. Trudim se da ostavim što bolji utisak tokom intervjua, odbacujem mogućnost da neću biti odabrana i zaista postajem jedan od stipendista. Osim finansijke podrške za koju sam mislila da će mi biti najvažnija jer mi omogućava odlazak na dugo iščekivanu razmjenu, dobila sam i nešto još vrijednije. Novu motivaciju.


 


Nekada motivacija može biti i rečenica izgovorena u pravom trenutku. Sama činjenica da je neko prepoznao moj rad, volju, upornost, istrajnost i ukazao mi povjerenje odabravši baš mene u velikoj konkurenciji, govori mi da sam ja na pravom putu i da sam zaista dobra u onome što radim. Ovaj program podstakao me je da pokažem društvenu odgovornost i van posla kojim se bavim, te da u budućnosti pomognem nekome, sličnom sebi da ostvari svoj cilj ili mu se barem približi, jer društvena odgovornost obaveza je svih nas, a ne samo velikih kompanija.


 


Bila mi je čast da budem dio ovakvog programa, okružena ljudima koji vjeruju u moj talenat i ja prema njima imam samo jednu dužnost, a to je da opravdam njihovo povjerenje i zaista budem talenat koji su tolikoj konkurenciji prepoznali baš u meni. 

21.12.2020

Održan vebinar na temu "Liderstvo kroz prizmu regionalnih pozicija"

U četvrtak, 10. decembra kompanije Manpower i Assert International su imale čast da budu domaćini online regionalnog panela na temu „Liderstvo kroz prizmu regionalnih pozicija“.

21.10.2020

Aleksandar Hangimana je imenovan za generalnog direktora i partnera novog klastera Manpower za Jugoistočnu Evropu

Vođena izuzetnim poslovnim rezultatima i predstojećim prilikama, ova vodeća kompanija je kreirala novi klaster Manpower za Jugoistočnu Evropu koji obuhvata Srbiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Bugarsku.

12.10.2020

Obavještenje o zloupotrebi brenda Manpower

U cilju preventivne zaštite kandidata i partnera kompanije Manpower, obavještavamo Vas i ujedno upozoravamo da određena pravna i fizička lica kontaktiraju kandidate širom regiona i lažno se predstavljaju kao Manpower koristeći naš globalni brend u cilju ponude poslovnih prilika.